Textielrecyclage in België: 500 miljoen stuks oude kleren kregen een tweede leven in 2015

08-01-2016

Brussel, 6 januari 2016 - Volgens ons nieuwe rapport zijn in België in 2015 bijna 500 miljoen oude kleren gerecycleerd. Hiermee fietst België op kop van het internationale peloton.

Volgens Jan Vermoesen, directeur van COBEREC Textiles, de vertegenwoordiger van de sorteerbedrijven van oude kledij in België: ”door het professionalisme van de sector kreeg 92% van de oude kleren die de Belgen in 2015 in textielcontainers staken een nieuw leven".

Het nieuwe rapport, gepubliceerd door COBEREC Textiles, betreft alle cijfers voor 2015 van de sector van de terugwinning van oude kleren. In 2015 is 120.000 ton oude kleren gerecycleerd in België, wat neerkomt op 500 miljoen stuks.

Het in België gesorteerde textiel is voornamelijk afkomstig van de Belgische markt. Dankzij hun hoge performantie qua sortering zijn de Belgische sorteerbedrijven ook capabel om oude kleren uit andere Europese landen aan te trekken.

Deze bedrijven sorteren oude kleren in meer dan 100 categorieën, die overeenstemmen met de behoeften van zowel de Belgische als de internationale markt. We slagen erin om 55% van onze oude kleren  opnieuw als kledij te hergebruiken in 62 landen over de hele wereld. 20% van de kledij is van lagere kwaliteit en versnijden we tot poetslap. Voor 17% van de kledij zijn enkel nog de vezels te recupereren. Slechts 8% van het selectief ingezamelde textiel is niet meer herbruikbaar.

Volgens schattingen koopt de Belg gemiddeld 50 stuks nieuwe kleren, schoenen en lakens per jaar. Ongeveer 70% daarvan wordt reeds selectief ingezameld. Elke burger die zijn kledij in de textielcontainers stopt mag er zeker van zijn dat zijn oude kleren een nieuw leven zullen krijgen, als tweedehandse kleding of poetsdoek in de industrie, of nog  als isolatie in auto's of als deken – om maar een aantal voorbeelden te geven.

We herinneren dat de sector van de terugwinning van textiel 50 bedrijven telt in België, die samen meer dan 1.000 mensen tewerkstellen. De sector biedt vooral arbeidskansen aan laaggeschoolde arbeiders die moeilijk te integreren zijn in de arbeidsmarkt.

Perscontact:

Jan Vermoesen, Directeur van COBEREC, jan.vermoesen@coberec.be, 0473 / 85.46.45.

Wenst u een TV of radio reportage in een bedrijf uit de sector te maken, aarzel niet om ons te contacteren

***

COBEREC Textiles is de textieltak van de Confederatie van de Belgische Recuperatie (www.coberec.be). Ze vertegenwoordigt 15 bedrijven die actief zijn in de terugwinning van oude textiel, en instaan voor 80% van de markt in België. Met een jaarlijkse omzet van 140 miljoen euro biedt de sector van de terugwinning van textiel werk aan meer dan 1.000 mensen.

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht